Schooluitval en onderwijsachterstanden

Wat gaan wij daar voor doen?

Onderwijshuisvesting
Sinds 2015 zijn gemeenten voor onderwijshuisvesting alleen nog verantwoordelijk voor nieuwbouw, uitbreiding van schoolgebouwen en constructiefouten uit het verleden.
Door terugloop van leerlingenaantal is discussie over het sluiten, samenwerken en fuseren van scholen actueel. Schoolbestuur SPOLT heeft verzocht om de bouw van één fusieschool voor de dorpen Neeritter, Ittervoort, Haler en Hunsel. Meerdere partners (zoals kinderopvang, bibliotheek) willen met steun van de gemeente vanuit één gezamenlijke visie hiermee aan de slag. Met als doel de realisatie van een integraal kind centrum. Ook is gevraagd om een nieuwe binnensportaccommodatie bij de fusieschool. De gemeenteraad neem hierover een besluit in februari 2018. Afhankelijk van het besluit vinden in 2018 vervolgstappen plaats.

Leerplicht
In 2017 gaat een onderzoek plaatsvinden naar de haalbaarheid om samen te werken met de gemeente Weert en Nederweert. Dit gaat over de leerplichttaken van de gemeente en het Regionaal Meld- en Coördinatiecentrum. De uitkomsten bepalen of, en op welke manier, er samengewerkt wordt in 2018.

Kwaliteit kinderopvang
In 2019 komt er een wettelijke verplichting dat pedagogisch medewerkers (leidsters) in de kinderopvang voldoende taalvaardig zijn. Pedagogische medewerkers moeten een stimulerende taalomgeving bieden voor de kinderen. Dit verbetert de kwaliteit van voor- en vroegschoolse educatie in de kinderopvang. De wettelijke verplichting geldt vooralsnog alleen voor pedagogisch medewerkers die werken met kinderen van 2-4 jaar. Deze verplichting gaat in de toekomst waarschijnlijk voor alle pedagogische medewerkers gelden. Wij zetten daarom in op toetsing en scholing van alle pedagogisch medewerkers in de kinderopvang. Het betreft ongeveer 65 leidsters. Wij ontvangen hiervoor in 2018 € 3.200 van het Rijk en zetten daarbij ca. € 25.000 in. Dit zijn middelen uit het budget voor- en -vroegschoolse educatie die over zijn van 2017.