Maatschappelijke participatie

Wat gaan wij daar voor doen?

Doelgroepenvervoer Omnibuzz
Omnibuzz werkt vanuit een vervoersvisie, die gebaseerd is op de bundeling en aansturing van de verschillende vormen van doelgroepenvervoer (en OV-mogelijkheden) vanuit een publieke mobiliteitscentrale, voor alle Limburgse gemeenten. Sinds 11 mei 2016 maakt de gemeente Leudal onderdeel uit van de gemeenschappelijke regeling Omnibuzz en is de eerste stap gezet in de realisatie van deze vervoersvisie.

Omnibuzz is nu alleen nog verantwoordelijk voor de opvolger van de Regiotaxi Wmo, het (collectief) vraagafhankelijk vervoer. Dit noemen we nu het Omnibuzz vervoer. De implementatie van Wmo-begeleiding en Jeugdvervoer staan gepland vanaf 2018 en het leerlingenvervoer vanaf schooljaar 2020-2021. Hierdoor ontstaan meer combinatiemogelijkheden, meer efficiëntie, betere spreiding en optimalisatie van het totale vervoer.

Maatschappelijke opvang en beschermd wonen
In 2015 zijn de gemeenten en maatschappelijke organisaties gestart met de ontwikkeling van het beleid voor de komende jaren, gebaseerd op de nieuwe Wmo. Dit is gedaan aan de hand van acht thema’s: bemoeizorg, preventie, crisisdiensten en 24-uursbereikbaarheid, maatschappelijke opvang inclusief crisisopvang, beschikbaarheid woningen, beschermd wonen, nazorg ex-gedetineerden en inloop GGZ. De resultaten zijn gebundeld in een integrale regiovisie Bijzondere doelgroepen. Eind 2017 is een plan van aanpak gereed, waarin staat beschreven hoe nadere doordecentralisatie in 2020 gerealiseerd wordt. Daarbij wordt onderscheid gemaakt tussen drie sporen:

  1. Hoe zien gemeenten de uitvoering van de taken beschermd wonen, maatschappelijke opvang, openbare geestelijke gezondheidszorg en verslavingspreventie vanaf 1-1-2020 voor zich? Met wie wordt samengewerkt, hoe wordt de toegang ingericht, hoe zien de bedrijfsmatige processen zoals inkoop, facturering, administratie, verordening etc. er uit?
  2. Wat moet er gebeuren om in 2020 op de nieuwe manier te kunnen gaan werken?
  3. Hoe werken we samen tot 2020?

De jaren 2018 en 2019 worden gebruikt voor implementatie.

Nieuwe taken WMO
De nieuwe taken WMO worden in 2018 net als de gespecialiseerde jeugdhulp op een resultaatgerichte wijze ingekocht. Zie Opgroeien en Opvoeden: Gespecialiseerde jeugdhulp en nieuwe taken WMO.

Armoede
Per 1 januari 2018 geldt een nieuw armoede- en minimabeleid. De belangrijkste speerpunten in dit beleid zijn:

  • inzetten op het voorkomen dat mensen in armoede terecht komen;
  • meer kansen bieden voor kinderen en jeugd in armoede;
  • het behouden van samenwerkingen met particuliere initiatieven, fondsen en andere maatschappelijke organisaties;
  • het verminderen van het aantal inwoners met schulden.

In 2018 wordt een uitvoeringsagenda opgesteld om het beleid uit te voeren.

Vluchtelingen en statushouders
In 2017 is een plan van aanpak aan de gemeenteraad voorgelegd over de activering van vluchtelingen en statushouders. De uitvoering hiervan is in 2017 gestart en wordt in de volgende jaren voortgezet.