Wat gaan wij daar voor doen?
De afgelopen jaren is veel geïnvesteerd in het verbeteren van relaties met de samenleving. Zo nemen we bijvoorbeeld deel aan diverse lokale netwerken. Belangrijke partner in deze zijn de diverse Dorpsraden die Leudal kent. Iedere kern heeft (in meer of mindere mate) een dorpsraad. Momenteel zijn voorbereidingen in gang gezet om met het Overkoepelende Dorpsoverleg Leudal (DOL) lopende zaken met elkaar te bespreken en (nieuwe) afspraken te maken over ieders rol en verwachting. In 2018 gaan we aan de hand hiervan de samenwerking optimaliseren en verbeteren. Ter ondersteuning hiervan onderzoeken wij de mogelijkheden van ontmoetingsplekken, bijvoorbeeld door (digitale) platform, zoals sociale media en een interactieve website. Dit bevordert de transparantie van onze werkwijze en maken we gebruik van de kennis uit onze samenleving. Bestuurders en medewerkers van de gemeente Leudal worden op deze manier meer in kennis gesteld van deskundigheid uit de samenleving. Open hiermee omgaan, leidt tot een nieuwe vorm van samenwerken.
Ook het actiever betrekken van het lokale bestuur (gemeenteraad, college en raadscommissies) maakt onderdeel uit van de ontwikkeling Interactief Besturen. Op welke wijze kunnen we als lokale bestuurders nadrukkelijk(er) in staat zijn om enerzijds te beter te weten wat er in de samenleving speelt en anderzijds op welke wijze wij onze burgers, ondernemers of maatschappelijke partners in positie kunnen brengen om (deels) mee te beslissen in de opgaven die we met elkaar hebben. In 2018 gaan we hiermee experimenteren, met als doel om toe te groeien naar een toegankelijke en vriendelijke overheid, als partner en aanvulling op de samenleving. We doen dit aan de hand van (nog te benoemen) projecten en processen. Zo gaan we onder meer bestuurders meer betrekken bij de lokale gemeenschappen. Dit door met enige regelmaat dorpen, verenigingen of overkoepelende organisaties in onze samenleving te bezoeken. Zo krijgen we meer inzicht in wat leeft en speelt in Leudal.
Deze bezoeken gaan naar verwachting de nodige concrete opmerkingen opleveren. Dit klein leed over bijvoorbeeld het beheren van de openbare ruimte kan vaak snel opgepakt worden. Om hier adequaat op in te kunnen springen, wordt een budget van € 200.000 beschikbaar gesteld in 2018. Met dit budget kunnen deze werkzaamheden direct worden uitgevoerd die niet opgenomen zijn in het reguliere onderhoud van de openbare ruimte. Te denken valt onder andere aan het aanpassen van het openbaar groen of het plaatsen van extra straatmeubilair.
Concreet gaan we aan de slag met:
- Het actiever en anders betrekken van burgers, ondernemers, en hun organisaties. (overweging en mogelijkheden verkennen van bijvoorbeeld vernieuwde besluitvormingsprocessen, themabijeenkomsten, rondetafelgesprekken, werkgroepvormen, dorpsbezoeken, e.d.);
- Creëren van ontmoetingsplaatsen, zowel fysiek als “online”;
- Tweemaandelijkse bezoeken van het College aan de verschillende kernen.
De financiële vertaling is onderdeel van programma 5; Gemeente als partner, collegedoel 5.01 Co Creatie.