Interactief Werken

Wat gaan wij daar voor doen?

Interactief werken geeft de mogelijkheid om op verschillende manieren gebruik te maken van de kennis en kunde van inwoners, ondernemers en/of organisaties. Dat komt de kwaliteit, creativiteit en duurzaamheid van het resultaat ten goede. Bovendien vergroot het in veel gevallen begrip voor en betrokkenheid bij uitvoering en beheer van een plan of beleid. Zo zijn er al verschillende onderwerpen en werkzaamheden binnen het Ruimtelijk en Fysiek domein waar gezamenlijk met diverse stakeholders al in co-creatie wordt gewerkt. Denk aan bijvoorbeeld het loslaten van groenonderhoud, mee participeren in het ontwikkelen van meer zelfredzaamheid op sociaal vlak of het gezamenlijk met burger en/of bedrijven aanpakken van nieuw te ontwikkelen beleid of het samen optrekken in dorpsontwikkelingen en verkeersprojecten.

Het op deze andere manier benaderen van vraagstukken en het ernaar handelen is zeker nog geen vanzelfsprekendheid. Doel is een werkwijze te creëren die intern en extern bekend en doorleeft is en die we uiteindelijk "als vanzelf" toepassen in geschikte thema’s, onderwerpen of projecten. Wel past ook hier de waarschuwing dat we oog hebben voor de realiteit, waarbinnen we op dit onderdeel terughoudend moeten zijn en geen verwachtingen willen wekken die we niet waar kunnen maken.

Onderstaande projecten, die voortkomen uit een programma elders in deze begroting, vormen pilots waarmee we gaan experimenteren:

  • Het toeristisch en beleefbaar maken van monumentendorp Neeritter is een pilot voor het project 'Buitengebied in Beweging' én voor het co-creatieproces. In deze pilot ontdekken we samen wat goed is voor de gemeenschap. We betrekken belanghebbende partijen in een vroeg stadium, oftewel aan de voorkant van het co-creatieproces. Neeritter nemen we als voorbeeld en bij een succesvol resultaat, gaan we aan de slag bij andere dorpen binnen de gemeente Leudal;
  • Invulling geven aan het uitwerken van het Integraal Beleidsplan Openbare Ruimte 2018-2028. Relatie opbouwen om samenwerking met burgers (beter) tot stand te brengen;
  • De uitwerking van het visiedocument en plan van aanpak van het programma

Widdonck Talentendonck waarbij de handen in elkaar worden geslagen om een
gezamenlijke duurzame aanpak te realiseren voor kinderen en jongeren met een
kwetsbare positie in de samenleving.

Daarnaast zullen we blijven activeren en stimuleren om met name de wat meer beheersmatige en operationele taken, daar waar mogelijk, over te laten aan de gemeenschap zelf.

De financiële vertaling is onderdeel van programma 5; Gemeente als partner, collegedoel 5.01 Co Creatie.