Wat gaan wij daar voor doen?
De gemeente Leudal werkt in tal van regionale samenwerkingsverbanden samen met maatschappelijke partners, het onderwijs, het bedrijfsleven en andere gemeenten. De steeds complexer wordende taken die de gemeente moet uitvoeren en de snel veranderende samenleving maken samenwerking met partners noodzakelijk en belangrijk. Leudal kan deze taken niet alleen uitvoeren door gebrek aan resources en expertise. Door samenwerking met regionale partners kan deze omissie worden opgeheven.
Regionale samenwerking met partners is daarbij gericht op het aanpakken van gezamenlijke doelen en belangen en het realiseren van meerwaarde voor de regio en de afzonderlijke gemeenten (meer dan de som der delen). Daarbij moet de deelnemende gemeente de ruimte hebben om zelf haar prioriteiten te bepalen en van daaruit te participeren in de samenwerking met gemeenten met soortgelijke prioriteiten (netwerksamenwerking). Regionale samenwerking is er op gericht gezamenlijk gemeentelijke (beleids- en beheers)taken efficiënter en effectiever uit te voeren, taken die vaak sowieso al door de gemeenten afzonderlijk moeten worden opgepakt.
Leudal gaat de komende periode inventariseren en analyseren welke regionale en internationale samenwerkingsverbanden voor onze gemeente van toegevoegde waarde zijn. Belangrijkste criteria zijn de zogenaamde 4 K’s:
- kostenefficiënt: levert de inzet van personele en financiële middelen kwalitatief en kwalitatief betere resultaten op?
- kwetsbaarheid: kan door samenwerking beleid en uitvoering meer robuust worden vormgegeven en ingericht (personeel. kennis, partners etc.)?
- kwaliteit: kan de kwaliteit van de dienstverlening en taakuitvoering van de gemeenten worden verbeterd en geborgd?
- kansen benutten: staan we gezamenlijk sterk en pakken we de kansen voor de regio?
Daarbij zal focus worden aangebracht waar de prioriteiten liggen die met de beschikbare resources vormgegeven kunnen worden. Daar een substantieel deel van de begroting voor het Sociaal Domein beschikbaar is en onze partners in het Sociaal Domein vaak regionaal werken, zal dit een belangrijk speerpunt voor regionale samenwerking zijn.
De afgelopen periode hebben wij in het Samenwerkingsverband Midden-Limburg (SML), de Ontwikkelingsmaatschappij Midden-Limburg (OML), Keyport 2020 veel met elkaar gesproken over visies en agenda’s. Het is nu tijd om concrete resultaten te boeken. In samenspraak met de raad wordt een afweging gemaakt welke resultaten wij als gemeente Leudal wensen te behalen en welke inspanning wij daarvoor bereid zijn te leveren. De balans tussen kosten en baten zal dus in beeld worden gebracht, waarbij strategische keuzes worden gemaakt mede op basis van de Strategische InvesteringsAgenda voor Midden-Limburg (SIA).
De huidige samenwerking is versnipperd over onderwerpen en clusters van gemeenten en op veel gebieden nog beperkt van inhoud en reikwijdte. Een heldere gemeenschappelijke visie ontbreekt. Leudal wil voor zichzelf een visie op de toekomst van haar bijdrage aan de regionale samenwerking opstellen en deze met haar buurgemeenten bespreken, teneinde te komen tot een meer gedragen gemeenschappelijke vorm van samenwerking. De komende periode doorlopen we een interactief proces van ons College met de raad en het MT van de gemeente Leudal om zowel op inhoud als op proces te komen tot een gedragen gemeenschappelijke kijk op de regionale samenwerking. Wij zijn ons ervan bewust dat een succesvolle regionale samenwerking een kwestie is van geven en nemen.
De speerpunten van de gemeente zoals verwoord in de strategische visie 2020 worden daarbij als uitgangspunt genomen en ondersteund door reeds eerder gedane onderzoeken en analyses uitgewerkt tot concrete actiepunten die in deze begroting in de het hoofdstuk Krachtige Samenleving zijn uitgewerkt. Daarnaast is ook in het onderdeel verbonden partijen taken nader uitgewerkt.
Internationale samenwerking
Noord- en Midden-Limburg grenzen aan Duitsland en België. Economisch, sociaal, toeristisch en vele andere terreinen vindt steeds meer uitwisseling plaats. Voor een belangrijk deel ligt hierin ook de sterkte van onze regio en gemeente. We willen dan ook nadrukkelijk meer aandacht geven aan grensoverschrijdende samenwerking. We werken daartoe samen met de gemeenten in Noord- en Midden-Limburg binnen de bestuursopdracht Internationale Samenwerking.
De nadruk voor de bestuursopdracht ligt in de komende jaren op onderwerpen die voor Leudal van (groot) belang zijn en daarmee meerwaarde kunnen opleveren voor de gemeente:
- grensoverschrijdende verbindingen en –mobiliteit: (snel)wegen, Openbaar vervoer en recreatieroutes.
- grensoverschrijdende arbeidsmarkt: aanjagen regionaal beleid en bewustwording in Noord- en Midden Limburg.
- agrofood: concrete grensoverschrijdende initiatieven en kansen m.b.t. kennisdeling en ketensamenwerking.
- internationale positionering circulaire economie, grondstoffenbesparing en energietransitie.
- grensoverschrijdende natuurontwikkeling en vrijetijds-economie.
Positionering als internationaal georiënteerde woon- en leefregio, woonkwaliteit, onderwijs en voorzieningen.
De financiële vertaling is onderdeel van programma 5; Gemeente als partner, collegedoel 5.01 Co Creatie.