Sociale cohesie

Wat gaan wij daar voor doen?

Sociale cohesie is de mate van verbondenheid en solidariteit binnen groepen en gemeenschappen. Sociaal kapitaal gaat om de voordelen die je kunt halen uit contacten met mensen uit je netwerken. Een hechtere sociale cohesie vergroot het sociaal kapitaal van mensen. Bewoners hebben daardoor meer toegang tot ondersteuning uit hun netwerken.
Door het steunen van initiatieven van inwoners, instellingen en bedrijven die leiden tot het verbeteren van het contacten in sociale netwerken dragen wij bij aan het realiseren van een prettig woon-en leefklimaat.

  • Sport

Wij ondersteunen sport door het beschikbaar stellen van gebouwen, sportvelden en -banen en subsidies. In 2018 starten we met het krijgen van volledig inzicht in het onderhoud en de bezetting van de binnen- en buitensportaccommodaties. Met dit inzicht willen we, samen met de betrokken verenigingen en instellingen, komen tot een toekomstvisie. In deze visie is onder andere aandacht voor spreiding en samenvoeging van accommodaties.

  • Kerngezond

KERNgezond is een programma dat gericht is op gezonde voeding, gezond bewegen en gezond gedrag. Naast de drie pijlers zijn er twee andere belangrijke aspecten binnen KERNgezond: plezier (de basis om iets te leren) en topsport (waarbij topsporters centraal staan als rolmodel). Kerngezond organiseert hiervoor activiteiten voor leerlingen van de basisscholen Roggel, Neer, Heythuysen en Haelen. Deze activiteiten vinden plaats op school,  maar ook bij bedrijven of lokale verenigingen. Voorbeelden van activiteiten zijn een gezond ontbijt, kennismaking met binnensporten, smaaklessen op locatie en een gastles van een topsporter over pesten, discriminatie en geweld. In elke (dorps)kern wordt maatwerk toegepast, afhankelijk van de mogelijkheden in de kern. Wij onderzoeken of dit project verbreed kan worden naar meerdere basisscholen binnen Leudal. Ook kijken we hoe dorpen, verenigingen  en scholen beter kunnen aansluiten bij dit project.

  • Subsidiebeleid

Leudal kent een actieve gemeenschap. Dat blijkt uit het veelzijdige verenigingsleven en uit de betrokkenheid van inwoners bij hun directe woon- en leefomgeving. De mensen in Leudal hebben oog voor die omgeving, hun dorp en voor de medebewoners. Met elkaar en voor elkaar. Het vormt de basis van een samenleving waarin het goed toeven is. Van oudsher ondersteunt de gemeente activiteiten en initiatieven op het gebied van jeugdwerk, sport, cultuur, zorg, recreatie, etc. Veel activiteiten worden door de gemeente mede gefinancierd (subsidies) en er is gezorgd voor een plek waar deze kunnen plaats vinden (accommodaties).

In 2016 is het subsidiebeleid aangepast. In een interactief proces met raadsleden en verenigingen is het nieuwe beleid tot stand gekomen. De forse bezuiniging die gepland was, is grotendeels terug gedraaid. Er is voor een deel wel bezuinigd op de structurele subsidies.
Om die pijn te verzachten en zeker ook om activiteiten, samenwerking en preventie bij verenigingen te stimuleren is er voor gekozen om incidenteel extra middelen voor die specifieke onderdelen beschikbaar te stellen.

In 2017 is er van deze activiteitensubsidies al goed gebruik gemaakt, maar het bleek dat regelingen nog niet altijd goed bekend waren bij de gebruikers. Mede daarom zijn de regels bijgesteld, om nog  meer recht te doen aan de uitgangspunten en ook om er meer bekendheid aan te geven.
In 2018 is een evaluatie gepland van het subsidiebeleid. De resultaten van die evaluatie kunnen door college en raad worden gebruikt om het subsidiebeleid verder te vervolmaken, zoals dat bij de vaststelling in 2016 ook met de raad is afgesproken.
Daarnaast zal in 2018 via de website per kwartaal een overzicht van de verstrekte subsidies gepresenteerd worden.  

  • Kunst en cultuur

Het komen tot een nieuw kunst- en cultuurbeleid staat al langer op de agenda van de gemeente Leudal. In 2018 stellen we een nieuw kunst- en cultuurbeleid op.

De gemeente Leudal heeft in 2010 haar eerste kunst- en cultuurbeleid vastgesteld. In de voorbije periode zijn dwars door de gemeente allerlei culturele initiatieven ontwikkeld en tot verdere wasdom gekomen. Gelet op de ontwikkelingen binnen de cultuursector en de behoefte aan een vernieuwde visie bestaat echter de noodzaak tot een herijking van het Leudalse kunst- en cultuurbeleid. Centrale opgave in dat beleid is het kunst- en cultuurklimaat in Leudal verder te versterken. Specifiek aandacht moeten zijn voor het onderhoud van kunst in de openbare ruimte. Vanzelfsprekend zal dit beleid in nauwe afstemming met tal van stakeholders worden uitgewerkt. Te denken is aan onderwijsinstellingen  en verenigingen en instellingen die op het brede terrein van kunst en cultuur actief zijn.

  • Welzijnswerk

Welzijnswerk bevordert de sociale cohesie in Leudal. De inzet van het welzijnswerk wordt gevolgd en in de eerste helft van 2018 vindt evaluatie en een klanttevredenheidsonderzoek onder inwoners van Leudal plaats.