Wat gaan wij daar voor doen?
Wij blijven werken aan het verbeteren van het vestigings,- en ondernemersklimaat om het bedrijfsleven te behouden en om nieuwe bedrijvigheid aan te trekken.
Dit doen wij door:
- kwaliteitsverbetering van onze bedrijventerreinen
- dienstverlening en ondersteuning aan het MKB
- versterking van de winkelstructuur
- ruimte te bieden voor ondernemerschap
- het opstellen van een economisch profiel waaruit blijkt wat de opgaven zijn wat betreft economische structuurversterking voor de komende jaren.
Regionaal wordt gewerkt aan een strategische investeringsagenda, welke in beeld brengt waar regionaal de prioriteit ligt wat betreft (economische) ontwikkeling van Midden Limburg.
De samenwerking in Midden Limburg door het Samenwerkingsverband Midden Limburg (SML), Ontwikkelingsbedrijf Midden Limburg (OML) en Keyport 2020 zorgt ervoor dat op regionale schaal wordt gewerkt aan duurzame economische structuurversterking. Nadruk ligt op het in evenwicht brengen van vraag en aanbod naar werklocaties (kantoren, bedrijven en detailhandel).
Ook wordt gewerkt aan de versterking van de toeristische sector. De sector moet uitgroeien tot een economische drager voor de gemeente Leudal. Dit doen wij door samen met sector en regiogemeenten te werken aan een kwalitatieve verbetering van het voorzieningenaanbod, gerichte promotie en het herijken van het toeristisch beleidsplan.
Verbeteren vestigingsklimaat
- Aanpak bedrijventerreinen
Ontwikkelingsmaatschappij Midden Limburg werkt gestaag verder aan de ontwikkeling en positionering van Zevenellen als “The Centre of Biobased Agriculture”. In dit kader is het gewenst om de bereikbaarheid van Zevenellen te verbeteren. Het gaat om een opwaardering van de ontsluiting van Zevenellen via de Giesel en Windmolenven.
Tevens wordt in 2018 voor de bedrijventerreinen Ittervoort en Windmolenbos een plan opgesteld voor het verbeteren van de kwaliteit van deze terreinen. Hiervoor wordt een bedrijfsinvesteringszone (BIZ) bij bedrijventerrein Ittervoort voorbereid. De BIZ biedt ondernemers de mogelijkheid het initiatief te nemen om, aanvullende op de inspanningen van de overheid, te investeren in de omgeving. Een BIZ wordt altijd opgericht op initiatief van ondernemers, vastgoedeigenaren of een combinatie daarvan. Bij oprichting van een BIZ stellen de ondernemers een werkplan op met daaraan gekoppeld een begroting per jaar. Op basis van de ambities en de gekoppelde begroting stelt de BIZ zelf de jaarlijkse bijdrage vast voor een periode van maximaal 5 jaar. De bijdrage wordt door middel van een lokale belasting opgehaald.
- Snel internet buitengebied
Onder regie van de provincie Limburg wordt samen met een aantal buurgemeenten de aanleg van snel internet in het buitengebied voorbereid. Marktpartijen zijn hierbij in de "lead".
De doelgroep betreft alle bedrijven in het buitengebied, niet enkel de agrarische bedrijven. Indien er voldoende animo voor afname is, zullen de werkzaamheden voor de aansluitingen plaatsvinden in de eerste helft van 2018.
- Aantrekken bedrijvigheid
De samenwerkende regiogemeenten gaan de samenwerking op het vlak van huisvestingsvragen en promotie en acquisitie intensiveren. Er wordt een gezamenlijke communicatiestrategie uitgewerkt.
Dit met het doel meer bedrijven naar de regio te trekken.
- Versterking winkelstructuur
In 2018 geven we een impuls aan de centrumaanpak Heythuysen. Gekeken wordt hoe de aantrekkelijkheid van het centrum kan worden vergroot. Het instellen van een bedrijfsinvesteringszone is een van instrumenten die, bij voldoende draagvlak, in 2018 geïmplementeerd wordt.
Verbetering dienstverlening
- Accountmanagement
Vorig jaar is met het verbeteren van de dienstverlening een start gemaakt door een eerste aanspreekpunt voor ondernemers voor informatie bij het Burger Bedrijvenplein in te richten. Inmiddels is de accountmanager bedrijven actief en zijn al veel bedrijven persoonlijk bezocht.
De accountmanager bedrijven bevordert ook het contact tussen de bedrijven en het werkgeversservicepunt (WSP). Dit servicepunt bemiddelt bij het vinden van werkgelegenheid voor werkzoekenden met een achterstand tot de arbeidsmarkt. Her servicepunt is een samenwerking van meerdere gemeenten. Het komende jaar zal een accountplan worden opgesteld, zodat wij voor de belangrijkste (groepen van) bedrijven weten wat er speelt, wat de kansen zijn en welke aanpak het beste kan worden gekozen. Door een duidelijk beeld te creëren van de behoefte van onze ondernemers kunnen wij in de toekomst veel gerichter informatie ophalen en verstrekken en daarmee onze bedrijven beter faciliteren bij het ondernemen. Onderdeel van het accountplan is ook het verder verbeteren van de relatie tussen gemeente en het georganiseerd bedrijfsleven.
- Ondersteunen starters
In Leudal kennen wij het programma Start up Leudal. Startende bedrijven zijn een belangrijke impuls voor de regionale economische dynamiek. Zij zorgen voor nieuwe werkgelegenheid en geven – mede door innovatieve producten, diensten, werkprocessen – een extra impuls aan de verdere ontwikkeling van de economische dynamiek. Het MKB is de motor van de economie en juist de starter zorgt voor verversing van het MKB. Bovendien groeit het aantal mensen dat de stap maakt naar het zelfstandig ondernemerschap nog altijd. In 2018 wordt duidelijk hoe wij dit programma gaan continueren. Hierbij wordt de samenwerking met de regio opgezocht.
Versterken toeristische sector
- Herijking toeristisch beleid
De afgelopen jaren is in Leudal gewerkt aan goede basis voor een toeristische infrastructuur. Het is nu van belang om deze basis te versterken met toeristisch – recreatieve producten die Leudal als bestemming toekomstbestendig maken. Wij gaan in samenwerking met de sector het toeristisch – recreatieve beleid uit 2009 actualiseren en benoemen waar de concrete ontwikkelkansen voor toerisme en recreatie in Leudal liggen. Hierbij wordt nadrukkelijk de relatie gelegd met het cultuur,- erfgoed,- en sportbeleid. In samenwerking met ondernemers, (cultuur, – historische,- en natuur) verenigingen en stichtingen gaan we werken aan toeristisch- recreatieve producten. De gemeente heeft hierin een aanjagende en ondersteunende functie. Hierbij kijken wij naar de ontwikkelingen in de regio en provincie. Het accent ligt op het versterken van dagrecreatie en de vitalisering van de verblijfsaccommodatie.
- MensOntwikkelbedrijf
Sinds 2009 kent Leudal een Serviceteam, dit is een team waarin langdurig werklozen begeleid worden naar betaald werk. Aansturing vindt plaats vanuit de Westrom en in nauwe samenwerking met de buitendienst van de gemeente Leudal.
Met de invoering van de Participatiewet per 1 januari 2015 is het Serviceteam onder de vleugels en regie van de gemeente geplaatst. Het team valt onder de verantwoordelijkheid van de buitendienst, maar er is een zeer nauwe samenwerking met het sociaal domein. Deelnemers worden door de klantregisseurs Participatie beoordeeld of zij geschikt zijn voor een werkervaringsplek binnen het MensOntwikkelBedrijf (MOB). Op dit moment wordt een groepsgrootte aangehouden van maximaal 40 – 50 personen.
De doelstelling is om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt te begeleiden naar betaald werk, dan wel naar vermogen laten deelnemen aan de samenleving.
De deelnemers doen werkervaring op via werkzaamheden op het gebied van:
- Ondersteuning buitendienst
- Ondersteuning maatschappelijk zwakkeren (WMO)
- Ondersteuning organisaties die werken met onze doelgroep
Daarnaast worden de deelnemers intensief gecoacht via persoonlijke begeleiding en opleiding en instructie.
Deze aanpak levert zeer goede resultaten op. Niet alleen voor de mensen zelf (komen uit sociaal isolement en zorgen voor een betere integratie), maar daarnaast levert dit voor de gemeente een aanzienlijke besparing op.
In 2016 zijn 33 mensen uitgestroomd uit het MOB, waarvan 25 mensen uit de uitkering. In 2017 zijn tot 1 september 34 mensen uitgestroomd, waarvan 27 mensen uit de uitkering. Door inbesteding van werkzaamheden kunnen nog meer voordelen behaald worden voor de gemeente.
Het MOB is een team binnen een team. Hoewel de aanpak sterk verbeterd is sinds 2015, is een verdere professionalisering in het belang van deelnemers en gemeente. Ook gezien de resultaten en de werkdruk is het moment aangebroken om de doorontwikkeling van het MOB onder de loep te nemen. Via een business case en een bedrijfsplan concretiseren we hoe de toekomst van het MOB er uit zou moeten gaan zien qua omvang, taakverbreding en regionale samenwerking. Hiervoor is een gedegen aanpak nodig, waarvoor de kostenraming op €100.000 (incidenteel) wordt geschat.
- Versterken voorzieningen aanbod
In 2018 werken wij aan de volgende projecten:
Het toevoegen van extra beleving aan de wandel,- en fietsroutestructuren
Het toeristisch aantrekkelijk maken van monumentendorp Neeritter
De ontwikkeling van het mountainbike-routenetwerk
De uitbreiding van het rolstoelvriendelijk pad in het Leudal Haelen.
De laatste twee projecten zijn afhankelijk van externe subsidies.