Tijdige informatievoorziening

Wat gaan wij daar voor doen?

We gaan de besluitvorming in het college en de gemeenteraad volledig digitaliseren om de burgers en bedrijven nog beter en sneller van dienst te zijn. De burger en bedrijven kunnen kennis nemen van die besluiten op elk gewenst moment en op elk gewenste plek.

De gemeente kent een drietal bestuurlijke besluitvormingsprocessen.
Het gaat daarbij om:
-   besluitvorming in het MT (intern);
-   besluitvorming in het college;
-   besluitvorming in raad, inclusief commissies.

De informatievoorziening binnen een besluitvormingsproces en tussen de besluitvormingsprocessen is nu nog zowel digitaal als analoog. Er zijn te veel handelingen nodig. Bovendien sluiten de processen niet op elkaar aan. Alles is er op gericht om alle drie de processen te optimaliseren en op elkaar aan te sluiten. De processen zijn dan eenduidig en volledig digitaal.

We starten met het proces besluitvorming B&W als pilot voor de overige processen.
Het proces besluitvorming B&W wordt ontwikkeld in samenwerking met de (beleids)medewerkers en adviseurs zodat het proces zo goed mogelijk aansluit bij de wensen van de gebruikers

Resultaat
Het bestuurlijk besluitvormingsproces is een geoptimaliseerd en volledig digitaal proces vanaf het opstellen van het advies tot en met de terugkoppeling van het besluit vanuit de verschillende gremia. We maken daarbij gebruik van de bestaande informatievoorziening en applicaties, zoals JOIN, Agenderen.nl, iWriter en iBabs. Er worden zo min mogelijk handelingen uitgevoerd. De registraties zijn beperkt tot het hoogst noodzakelijke met betrekking tot de wettelijke kaders en nodig om de informatie eenduidig terug te vinden.
Het is duidelijk over welke document besloten is en wat het besluit is met betrekking tot dit document. Het besluit en het document zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Naast een tijdige informatievoorziening intern en een efficiënte procesgang, hebben wij als gemeentelijke organisatie óók een verantwoordelijkheid voor een goede en betrouwbare informatiestroom naar buiten, naar onze inwoners. Verderop in de begroting bij de (verplichte) paragraaf ‘Bedrijfsvoering’ staan wij stil bij een aantal projecten die hieraan moeten bijdragen. Bijvoorbeeld het project ‘Beheerste documentstromen’ met doel de inkomende poststroom te beheersen en te volgen, opdat burgers een ontvangstbevestiging krijgen en een tijdig antwoord op hun brief of mail.
Daarnaast nog als voorbeeld het project ‘Dossiers op orde’ met als doel een goede en zorgvuldige archivering te bewerkstelligen.

De financiële vertaling  is onderdeel van programma 2 Krachtige samenleving; collegedoel 2.3. sociale cohesie.